Kaburgalı Kuru Dolma

Malzemeler:

  • Kemik suyu 850 ml
  • İlik yağı 40 ml
  • Kaburga 400 gr
  • Kuzu kıyma 350 gr
  • Pirinç 400 gr
  • Biber salçası 50 gr
  • Domates salçası 50 gr
  • Nar ekşisi 30 ml
  • Sumak 5 gr
  • Pul biber 5 gr
  • Kuru nane 5 gr
  • Karabiber 3 gr
  • Tuz
  • Kuru patlıcan 10 ad
  • Kuru biber 10 adet
  • Limon 1 adet
  • Sarımsak 5 diş

Hazırlanışı:

Patlıcan ve biberleri kaynayan suda yumuşayana kadar 5 dakika kaynatın, kaynayan sudan çıkarıp soğuk suyun içine alıp soğutun. Ardından süzün bir kenara alın. Bir karıştırma kabının içine, ilik yağını, kıymayı, yıkanmış ve süzülmüş pirinci, baharatları, nar ekşisini ve salçaların yarı miktarlarını ekleyip iç harcı oluşturun. Ayrı bir sos tenceresine kemik suyunu ve kalan salçaları ekleyip çırpıp kaynayana kadar ocakta bekletin, tuz ve karabiber atıp altını kapatın. Tencereye kemikli kaburgaları zemin olacak şekilde dizin hafif tuzlayın. Dolmaları doldurun ve kaburgaların üzerine dizin. Hazırlamış olduğunuz sosu üzerine döküp ocağın altını açın.

Dolmaların dağılmaması için üzerine bir porselen tabağı ters çevirip kapak olacak şekilde kapatıp hafif bastırın ve tencerenin kapağını kapatın.45 dk orta ateşte pişirmeye bırakın. Küçük bir tavaya sarımsağı ve çok az zeytinyağını alıp düşük ateşde kavurun, salçaları ekleyin ve limon suyunu dökün. Kuru nane ve sumakta ekleyip elde ettiğiniz sosu dolmaların üzerine gezdirin 5 dakika daha pişirip altını kapatın ve 10 dakika dinlenmeye bırakın. Büyük bir sunum tepsisine dolmaları dizin ve en üstüne tencerenin altında kalan kaburgaları ekleyin, nar ekşisi gezdirip sıcak olarak servis edin.