Yemek Tarifleri

Dana İlikli Kemik Suyuna Ezogelin Çorbası

Anadolu mutfağı denilince akıllara ilk gelen lezzetlerden biri olan ezogelin çorbası, besin değeri çok yüksek bir çorbadır. Yapımında genellikle domates, soğan, maydanoz, kırmızı mercimek, bulgur, tel şehriye, domates ve biber salçası kullanılır. Bunlara ek olarak çeşitli baharatlarda içerisine eklenir. İlikli kemik suyu ile yapılan ezogelin çorbasının içerisine tüm bunlara ek olarak kereviz sapı, havuç, biberiye, defne yaprağı, kuru soğan gibi malzemelerde eklenmiş olur. Dana ilikli kemik suyuna ezogelin çorbası lezzeti, kokusu ve içerisinde barındırdığı şifalar ile sevilerek tüketilmektedir. Uzun bir pişirme aşaması geçiren dana ilikli kemik barındırdığı tüm besin değerlerini suya bırakır. Bu işlemin tam olarak yapılabilmesi için %100 doğal elma sirkesi ile pişirme işlemi yapılır. İçeriği sebebiyle ağır bir yapısı olan dana ilikli kemik bu içeriğini suya bıraktığında daha hafif bir yapı haline gelir. Böylelikle hem hafif hem de çok sağlıklı bir besin olma özelliği taşır ve tüketildiğinde çeşitli sindirim problemleri yaratmaz. İçerisine eklenen sebzeler sayesinde de daha hafif ve lezzetli bir ürün elde edilmektedir. Hem günlük hayatta bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi sebebiyle oldukça sık tercih edilmektedir hem de çeşitli yaralanma, sakatlık ve ameliyat dönemlerinde. İlikli kemik suyunun dokular üzerinde etkili olduğu ve iyileşme sürecini hızlandırdığı bilimsel verilerle ortaya konmuştur. Ayrıca ezogelin çorbasının içerisinde yer alana çeşitli bakliyatlar yüksek lif oranı içermektedir ve kas dokusuna fayda sağlamaktadır. İçeriği tamamen doğaldır ve herhangi bir koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı içermez. Bu sebeple annelerin ek gıda zamanlarında bebekleri için ara ve ana öğünlerde sık olarak kullandıkları bir üründür. Dana ilikli kemik suyuna ezogelin çorbası birçok faydayı içerisinde bulunduran bir çorbadır.

Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir;                  

  • Bağışıklığı güçlendirir ve çeşitli hastalıklara karşı bünyeyi daha güçlü hale getirir.
  • Kemik ve kas gelişimini destekler.
  • Gözler için yararlı olan vitaminleri içerdiği için göz sağlığı üzerinde etkilidir.
  • Enerji oranı yüksektir ve kişinin yorgunluğunu giderir.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Bağırsaklarda var olan zararlı maddelerin uzaklaştırılması işlemini kolaylaştırır.
  • Anne sütünü arttırır.
  • Ek gıda dönemlerinde bebeklerin iştahını açar ve gelişimlerini destekler.
  • Kan akışını hızlandırır.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir